mandag 10. november 2008

Her er et nyttig blogginnlegg

gjemmesidenNår vi snakker om solen så skinner den. For deg som vil begynne å lese blogger, er lenken til "gjemmesiden" en god start.  Siste innlegget til Svend Andreas Horgen laget er en overikt over blogger han leser om IKT og skole. Den er ganske så utfyllende, han ber om tips til flere hvis det er noen han mangler.

Tipset selvsagt om denne siden.

lørdag 8. november 2008

Deling

Tipsene som Ann refererte lenger ned i bloggen om hvor man skulle begynne er nyttige. Jeg tenker ennå litt videre, fordi jeg har fulgt de tipsene en stund. Det er  etterhvert blitt mange bra blogger, og jeg har lært masse av dem. Jeg har tenkt videre om deling. Skulle vi kommet NDLA i forkjøpet. Lag 2 er klart for noen uttestere etter jul, men bare de som har Feide pålogging. Dette vil ikke Akershus FK ha før tidligst neste høst, det er det siste jeg har hørt.

Kanskje opprette en Wiki, eller netvibes for å sortere blogger, fagwikier osv. Hvor vi sorterer på fag. Jeg så at Arne Krokan hadde laget en slik side for Rogalandkursingen han jobber med, men jeg tror det kan bli litt fullt hvis han skal fylle opp den.

Det vi kunne gjøre, er at alle vi som skriver og legger ut innhold på egne blogger, fagblogger og Wikier legger inn url'ene våre der de passer. Da vil det være en engangsjobb, men for at siden skal bli brukt må vi gjøre det alle sammen, slik at det blir litt der.

Etter siste innlegget til Stig, så begynner man jo å tenke, og dere vet hva dere må svare?!

onsdag 5. november 2008

Nettverksdanning

Dette er en republisering av et innlegg som jeg har lagt ut på min egen blogg, Tanketråder.

De som leser Arnes blogg vet allerede at vi skal holde foredrag om nettverk sammen på fredag på Sandvikas konferanse "Tid for digitale løft". Jeg er spent, men gleder meg. Det er veldig moro å få sjansen til å samarbeide med en som har så mye kompetanse på områder jeg er interessert i å lære mer om. Jeg håper han får noe ut av det også. Vi jobber på den samme presentasjonen nå via en delt Dropbox-mappe på nettet (som riktignok fusker litt). Uansett så blir det et annet produkt enn om vi deler tiden mellom oss - hvordan det kan gå ser vi ofte når elevene har fremføringer i grupper der den ene ikke aner hva den andre har gjort fordi de deler oppgavene mellom seg i stedet for å samarbeide. Ikke får de et bra resultat, og ikke får de oversikt over stoffet. Det finnes bedre måter å jobbe på.

Da jeg var yngre trodde jeg at nettverk var forbeholdt middelaldrende menn som klappet hverandre på skulderen og hjalp hverandre frem, og at det var like viktig å holde andre utenfor. Det var liksom noe lummert over det hele. Å benytte seg av nettverket sitt for å oppnå noe virket veldig kynisk, liksom. Nå ser jeg (heldigvis) annerledes på det. Saken er jo at vi alle er del av mange ulike nettverk i familien, vennekretsen, i klassen eller på arbeidsplassen. Vi klarer oss simpelthen ikke uten. Nett-nettverk er ikke prinsipielt annerledes. Jeg har vært på Facebook en stund nå. Til å begynne med var det mest kollegaer på nåværende og forrige arbeidsplass som ble inkludert på vennelisten min, og selvsagt personlige venner, noen litt fjernere enn andre. Det har vært morsomt å finne igjen mange jeg ikke har så mye kontakt med lenger. Nå begynner jeg også å få "venner" der som er en del av et løsere nettverk, mange har jeg aldri møtt i virkeligheten, men vi har felles interesser. Noen av dem treffer jeg også på Delicious, Twitter, LinkedIn, Messenger, last.fm og/eller Flickr - alt til sitt bruk, og noe av det overlapper akkurat som ellers i verden. Selvfølgelig har jeg også bloggosfæren, aldri hadde jeg kunnet forestille meg på forhånd hvilke muligheter og hva slags kunnskap jeg kunne få del i ved å begynne å publisere tanketrådene mine på nettet.

Nettverk er som regel løse, de er som oftest inkluderende, men du må selv gjøre en innsats for å få være med. Gjør du det vil du nok få mer igjen enn du gir. Alle trenger ikke å skrive sin egen blogg, det finnes andre måter å kommunisere på også. Will Richardson, en av mine helter, kommer med fem forslag til hvordan du kan komme i gang med lærende nettverksdanning på nettet i artikkelen "Footprints in the Digital Age" (som forøvrig bør leses -se også Anns oppsummering i forrige innlegg).

I dag hadde jeg et lite foredrag på fellesmøtet vårt om presentasjoner. Hvorfor? Jo fordi en av våre elever har forstått verdien av å bruke nettverket sitt, denne gangen meg, til å få gjennomført noe han ønsker seg - at lærere og elever på skolen skal bli flinkere til å lage gode presentasjoner. Kult, syns i hvertfall jeg.

Utfordringer for lærere

Jeg leste med stor interesse artikkelen til Will Richardson ”educational Leadership, footprints in the Digital Age”. Ser at han avslutter med å oppsummere hvordan lærere skal starte å ta i bruk nye hjelpemidler I Web 2.0 og også hvor viktig det er at lærerene behersker disse arenaene. Han oppsummere det slik:

1. Les blogger etter din egen interesse. Finn dem her: http://blogsearch.google.com/

2. Delta i debatter og skriv innlegg

3. Bruk ditt eget navn slik at alle vet hvem du er. Det er viktig

4. Start med Facebook (ja det er det han sier, må fortelle at jeg har 20 lærere som venner på Facebook!)

5. Undersøk og bruk www.twitter.com. Det høres jo kjent ut!

Oppfordrer konferansedeltakere til å starte her!

tirsdag 4. november 2008

3 måter web20 endrer skolene på - snart klart for konferanse

Jeg skal holde foredrag sammen med Ingunn på fredag, og det kan jo by på en liten utfordring, for vi har bare hatt kontakt gjennom bloggene våre, kommentarer og refleksjon, men vi har vært opptatt av mye av det samme, fra hvert vårt utgangspunkt.

I utgangspunktet tenkte jeg at web20 endrer skolen og universitetene på minst tre måter.

1. Ved at teknologiene skaper nye sjangere og nye medieformer. Sjekk Flyp, eller skriv en 6-ords novelle. Eller les Web 2.0 Storytelling:Emergence of a New Genre, så får du en ide om hva det kan handle om.

2. Dernest endres selve læreformen. Bort fra kateter og tradisjonelle øvingsoppgaver og over på sosialkonstruktivistisk læringsteori. Kunnskap etableres i møte mellom personer, gjennom refleksjon og gjennom å prøve ut forståelsen sin i samspill med andre menneskers kunnskap. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen av John Seely Brown, en av mine gamle helter.

3. Den tredje måten web20 endrer utdanningsinstitusjonene på, er ved at samarbeidsformene og relasjonene endres. I henhold til den gamle “læreboka” skulle jeg bare samarbeidet med folk på NTNU, men nettverket mitt er faktisk mye større utenfor institusjonen, og det er de nye samarbeidsformene som er årsaken til dette.

Så når jeg skal holde foredrag sammen med Ingunn, er det bare en naturlig konsekvens av denne utviklingen. Tidligere har jeg gjort det samme med Peter Hidas i Gartner. Peter er noe av det nærmeste en kommer en IT-guru i Norge, og jeg hadde stor glede av samarbeidet med han. Så nå er utfordringen å skape noe nytt, noe jeg ikke hadde greid alene, eller Ingunn ikke hadde greid alene på fredag.

Vi er i gang, og første utfordring var å kunne sende filer på +10mb til hverandre. Mailboxene likte ikke det, så da ble det Dropbox. Så får vi se hvor langt vi greier å utvikle dette de neste dagene før deadline på fredag.

Kanskje er det noen som har tips til hva vi burde ta tak i? Ideene så langt

er å snakke sammen, diskutere og vise hvordan ulike web20-teknologier, som absolutt er del av verktøykassa for sosiale nettverkstjenester (det handler ikke bare om Facebook) kan brukes i en praktisk undervisningssituasjon. Og hvordan i all verden er det vi samarbeider med hverandre ved hjelp av Twitter, del.icio.us og andre tjenester? Du kan forresten se mine bokmerker på delicious her.

Men så var det en ting til da. Det er jo litt skummelt å skrive noe som skal deles med Ingunn, for hun er jo norsklærer. Og jeg tenker med gru på alle de røde strekene hun ville satt i teksten min, om hun hadde fått sjansen. Men slik er samarbeidets dillemma. Vi viser våre svake sider, og står forhåpentligvis igjen med nok sterke sider til at andre gidder å høre/lese hva budskapet vårt er.